מגרד לכם להכין קוקטייל אמיתי? אז בוודאי תהיתם פעם איך מכינים ביטר.
הבקבוקים עם הפיה המטפטפת שמלאים בתמצית שורשים, קליפות עצים ותבלינים הם כמו קפסולת זמן שמחזירה אותנו לימי השתייה המהודרים של העבר. הימים שלפני שנות היובש בהם ברמנים הכינו כמעט את כל מה שנכנס לתוך הקוקטייל שלהם בעצמם. זהו רעיון שהרבה מחובבי הקוקטיילים והברמנים המובילים החלו לאמץ מחדש.
היופי של ביטרים מזכיר את הפונקציונאליות של מלח ופלפל. משקה יכול להיות טוב בלעדיהם, אבל עם נגיעה של ביטר, הוא משתנה. קחו למשל את המנהטן, אולד פאשן וסזרק. שלושתם נחשבים לקוקטיילים שהטביעו את חותם על העולם ונכנסו להיכל התהילה מסיבה אחת ברורה: אנגוסטורה ופיישודס, שני אקורדי סיום מושלמים.
אבל אנו לא משתמשים בביטרים למטרות תיבול קוקטיילים בלבד. לאורך ה- 200 שנים האחרונות, השיקוי הזה שימש בתפקידים שונים. בשנות ה- 60 פורסם ספר בישול עם ביטרים. במהלך המאה ה- 19 שימשו ביטרים לרפואה.
זרעי וניל, הל, קליפות הדרים, פלפל שחור, שורש גנציאנה, קינמון, כוכב אניס עם כולם רכיבים המסייעים להעניק טעם לביטרים.
בשונה משנהוג לחשוב, להכין ביטרים זה לא יותר מסובך בהשוואה לכל אחד מתרכובות שרוקחים ברמנים כמו למשל מרמדלות, טוניק ועוד. מרבית התהליך הי להמתין בזמן שמרכיבי הטעם מושרים בתוך אלכוהול.
לתחילת התהליך תצטרכו:
2 צנצנות
חיתול בד
אלכוהול באחוז גבוה כמו וודקה או וויסקי
שורשים, עשבי תיבול, תבלינים ומרכיבי טעם נוספים
כאשר בוחרים את האלכוהול שישמש כבסיס לביטר, קחו בחשבון את הטעם הסופי, ואת סוג מרכיבי הטעם בהם אתם רוצים להשתמש. לביטר קליל ופירותי השתמשו בוודקה. למנהטנים ומשקאות נוספים מבוססי וויסקי או רום תבחרו נוזל כהה יותר. וכעת, כל מה שנותר לבחור הוא את הטעם של הביטר.
את המרכיבים שבחרתם יש להשרות עד לתקופה של שבועיים על מנת לשחרר את טעמם.
התהליך
לאחר שאספתם את כל מרכיבי הטעם, הגיע השלב לצאת למסע שהוא בעיקרו “אין לגעת” של הכנת הביטר. למרות שישנם שינויים קלים בין מתכון למתכון לפניכם מורה נבוכים כללי ולרוב מדויק.
שלב 1: השרייה
הכניסו לצנצנת את כל מרכיבי הטעם ואת נוזל האלכוהול. השאירו לתקופה של כשבועיים והקפידו לנער מידי יום על מנת ליצור אחידות.
שלב 2: סינון ובישול
סננו את הנוזל אל צנצנת נקייה באמצעות בד בחיתול ואטמו. את מרכיבי הטעם המוצקים שנותרו חממו עם מים בסיר. את המים, המוצקים והנוזל האלכוהולי מאחדים יחדיו ומשרים כשבוע ימים.
שלב 3: איחוד והמתקה
מסננים החוצה את המוצקים ומשליכים. ניתן לסנן שוב במידה והנוזל אינו צלול. השלב האחרון הוא הוספת ממתיק על מנת להפוך את הביטר המריר מאוד לידידותי יותר. קחו סירופ סוכר (יחס של 2 יח’ סוכר ליח’ מים) והשאירו שלושה ימים נוספים.
כעת, לאחר חודש של תהליך יחסית פאסיבי כל שנותר הוא לבקבק. קוקטיילים הם השימוש העיקרי של ביטרים אבל אתם תראו לא פעם כמה טפטופים על מנת גלידה או כחלק מתיבול של מנות מלוחות.